Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wezmę pewnie tego Accenta, jakiej wysokości widła on odpowiada ? Mój NRX od bieżni do ziemi ma 51 cm.

Żeby znaleźć odpowiednik wśród sztućców 29", to sztywny widelec musiałby mieć 465-470mm (Accent ma 445).

• Mod Team
Napisano

zerknij tutaj - gdzieś na ostatnie zdjęcia całego roweru (nie chcę mi się zbytnio robic i wklejac foty samego widelca)

https://picasaweb.google.com/117547601064736857011/SARNA2#

wideł lekki jak na stal, świetnie pracuje i nawet 60-70km w terenie połyka bez katorgi dla nadgarstków

nie wiem tylko czy do alu ramy z grubszymi przekrojami wizualnie by pasował (już chyba lepsze hujlixy czy jak im tam carbonowe)

oczywiście ten widelec w żadnym wypadku nie na sprzedaż :)

Napisano

Użytkuję obecnie trzeci sztywny widelec, jeden alu, drugi i trzeci full karbon, pierwszy to bontrager, drugi pro, trzeci niner. Być może stal działa inaczej, jednak w przypadku tych widelców komfort jazdy jest równy zeru a nie były/nie są eksploatowane w terenie. Żeby uczynić jazdę znośną używam rękawiczek z wkładkami oraz piankowych grubych chwytów, mam karbonową kierownicę i nie pompuję opon zbyt dużo jak na eksploatację tylko asfaltową. Nie napiszę że stal nie jest rozwiązaniem ale przy karbonowych gratach oraz terenowych oponach na twardej nawierzchni i tak nie odczuwałem zbytniej poprawy, ja przynajmniej nie dostrzegam plusa karbonu jakim jest pochłanianie wibracji.

Na miejscu osoby która planuje użytkować rower mtb ze sztywnym widelcem w terenie najpierw spróbowałbym pojeździć choć trochę na jakiejś pożyczce i zobaczyć czy to się sprawdza. Moim zdaniem nie. Chyba że kolega bigos97 doświadczył się w tym względzie już w jakiś sposób i wie czego się spodziewać.

Napisano

Dzięki Tobo za wypowiedź :) Na pewno to przemyślę, ale coś czuję że i tak wejdzie zwykły amortyzator bo nie umiem znaleźć widelca carbon/aluminum który wyglądał by jak normalny widelec :P

• Mod Team
Napisano

Serwus Tobo

Ja poprzednio miałem S-Worksa z wkładkami elastomerowymi Zertz -dosyc krótki bo raptem 405mm (a długośc przy sztywnym widelcu ma bardzo duże znaczenia). Plus opona 29x2,1 na średnim kapciu, plus alu kierownica - po 40km w cięższym terenie bolały nadgarstki ale nie tak żeby nie zrobi drugich 40km. Za to plusy z pozbycia się amortyzacji potwierdzały słusznośc decyzji.

Pomimo miłości do stali w Sarnie3 podchodziłem z rezerwą do stalowego sztucca. Plan był podobny do tego co pisze Tobo-żeby wszystko działało jak należy potrzebna jest dobra carbo kierownica i dobre gąbkowe rączki, i dobra elastyczna opona.

I co? I tak jak pisałem powyżej - ostre pocinanie w terenie na trasach ponad 50km nie zostawia śladu na nadgarstkach-a trasy Polskich Lasów to nie wylizane np angielskie tracki-pełno walającego się drzewa, zniszczone leśne drogi ciężkimi pojazdami służb leśnych, czasem bruk, korzenie itd itp...

Jestem tak zadowolony z wyników, że postanowiłem zaryzykowac wiosną i w Góry oprócz Stumpa FSRa zabrac sztywniaka. Acha-nie używam rękawiczek, a jak już tylko cienkie bez wkładek żelowych.

Bigos-poczytaj wątek SSJ na 29er (gdzieś na 2,3 stronie zniknął) napisz do Kovala, pogadaj z Ivanem, Grabarzem i kilkoma innymi żeby nabrac pewności co do słuszności pójścia w sztywne.

Ja (i nie tylko ja) ze swojego doświadczenia mogę tylko powiedziec "amortyzacja jest przereklamowana" ... ale bardzo producentom na rękę więc nie dziwmy się że 99,9% rowerów ma przedni amor (nawet mieszczuchy).

ps: mój wideł to robota Mistrza Rychtarskiego - pracuje przód -tył, że słabo się robi na oczach, ale jak dotąd nie zawiódł, haczyki mam chromowane a rura sterowa od środka... jest żebrowana wzdłużnie dla wzmocnienia. wow?

Napisano

taka uwaga - peak jest pod widelec 100mm - 500-510mm wysokosci, jak wsadzisz sztywnego 465-470mm, to moze byc padaka, bo glowka zrobi sie 73*, jak nie wiecej, mufa wyjsciowo ma obnizenie 67mm, a tu jeszcze spadnie...

• Mod Team
Napisano

Suport może zejśc i do 290mm-skoro wideł sztywny -tak na boku -czy ktoś z tych co boją się niskich suportów liczyło kiedyś jak nisko spada suport przy ugięciu 100mm na przodzie?:). Znów pytanie jak są podane kąty (to wcale nie jest takie oczywiste) czy przy SAGu czy na wolnym rowerze.

Jeśli weźmie 470mm wideł (dajmy taki np niner) to 3 cm da około 1,4-1,5* ostrzej.. ale znów-jak mierzone są kąty.

Napisano

Ja sobie nie wyobrażam jazdy bez amortyzatora nawet w lekkim terenie. Sztywny widelec mam tylko dlatego że jeżdżę obecnie wyłącznie po asfalcie, widelec jest lekki i jego niska masa plus masa pozostałych komponentów wpływa na łatwość jazdy nawet z pojedynczą zębatką z przodu. Dla mnie problem pojawia się nawet na asfalcie posypanym drobnym żwirem, to już nie jest przyjemne. Oczywiście, kto co lubi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...